ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ

Για ακόμα μια χρονιά η φθινοπωρινή ισημερία έφτασε. Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013 μπαίνει επίσημα το φθινόπωρο στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη. Ταυτόχρονα το νότιο ημισφαίριο υποδέχεται την άνοιξη (εαρινή ισημερία).800px-earth-lighting-equinox en custom custom custom

Πότε θα έχουμε πραγματική ισημερία στην Ελλάδα;

Στην πραγματικότητα όμως ισημερία συμβαίνει μόνο στις περιοχές του πλανήτη που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον ισημερινό. Στην Ελλάδα (περίπου 38 μοίρες βόρεια – για την Κόρινθο 37ο 93’ 86’’) ισημερία θα συμβεί την 26η Σεπτεμβρίου.

Γιατί αυτές τις ημερομηνίες παρατηρείται ισημερία;

Ισημερία έχουμε επειδή η γη παίρνει μία ιδιαίτερη θέση "απέναντι" στον ήλιο. Κάθε φορά που η Γη συμπληρώνει μία πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο, μας φαίνεται ότι ο Ήλιος ήταν αυτός που συμπλήρωσε έναν κύκλο γύρω από τη Γη, πάνω στην εκλειπτική. Η εκλειπτική δηλαδή δεν είναι τίποτε άλλο παρά η απεικόνιση, ή η προέκταση πάνω στην ουράνια σφαίρα, της γήινης τροχιάς γύρω από τον Ήλιο.

Αν παρατηρήσουμε την εκλειπτική και τη συγκρίνουμε με τον ουράνιο ισημερινό (την προέκταση δηλαδή του ισημερινού της Γης) θα δούμε ότι οι δύο αυτοί κύκλοι δε συμπίπτουν, αλλά αντίθετα τέμνονται, σχηματίζοντας γωνία ίση με 23 μοίρες, λόγω της κλίσης που έχει ο άξονας της Γης σε σχέση με το επίπεδο που σχηματίζει η εκλειπτική. Η γωνία αυτή ονομάζεται «λόξωση της εκλειπτικής», και τα δύο αυτά σημεία στα οποία τέμνονται οι δύο κύκλοι ονομάζονται «ισημερινά σημεία».

eleysinia-mystiria1 Ελευσίνια μυστήρια και ισημερία

Οι αρχαίες μυστηριακές τελετές, ήταν πάντοτε άμεσα συνδεδεμένες με κάποια συγκεκριμένα αστρονομικά φαινόμενα.

Μέσα στον μήνα Σεπτέμβριο λοιπόν, τον μήνα της διεξαγωγής των Ελευσινίων Μυστηρίων, πραγματοποιείται η φθινοπωρινή ισημερία. Γνωρίζοντας ότι τα Ελευσίνια Μυστήρια διαρκούσαν 9 ημέρες εικάζουμε  ότι η Φθινοπωρινή Ισημερία συνέπιπτε με την ημέρα της ΛΗΞΗΣ τους!